25 Expected Questions on Rural Development Programmes - gk lokam

6 November 2019

25 Expected Questions on Rural Development Programmes


25 Expected Questions on Rural Development Programmes


1. Community Development Programme was introduced in India in:
(a) 1947 (b) 1948
(c) 1950 (d) 1952

2. Small Farmers Development Agency was formed in:
(a) 1971 (b) 1977
(c) 1979 (d) 1982

3. Drought Prone Area Programme was
introduced in:
(a) 1972 (b) 1973
(c) 1975 (d) 1976

4. Command Area Development Programme was launched in:
(a) 1977 (b) 1975
(c) 1974 (d) 1973

5. Marginal Farmers and Agricultural Labourers Development Agency was formed in:
(a) 1975 (b) 1976
(c) 1977 (d) 1978

6. Food For Work Pragramme was started in:
(a) 1976 (b) 1977
(c) 1978 (d) 1979

7. TRYSEM (Training of Rural Youth for Self Employment) was launched in:
(a) 1977 (b) 1978
(c) 1979 (d) 1980

8. National Rural Employment Programme (NREP) was launched in:
(a) 1977 (b) 1979
(c) 1980 (d) 1982

9. Integrated Rural Development Programme (IRDP) was launched in:
(a) 1980 (b) 1982
(c) 1983 (d) 1986

10. Development of Women and Children in rural Area (DWCRA) was launched in:
(a) 1977-78 (b) 1983-84
(c) 1991-92 (d) 1989-90

11. Rural Landless Employment Guarentee Programme (RLEGP) was introduced in:
(a) 1977-78 (b) 1979-80
(c) 1991-92 (d) 1983-84 

12. Indira Awaas Yojana (IAY) was introduced in:
(a) 1985 (b) 1986
(c) 1987 (d) 1988

13. Jawahar Rozgar Yojana (JRY) was
started in:
(a) 1988 (b) 1989
(c) 1990 (d) 1991
14. Nehru Rozgar Yojana (NRY) was started in:
(a) 1989 (b) 1990
(c) 1992 (d) 1994

15. Mahila Samridhi Yojana was introduced in:
(a) 1989 (b) 1990
(c) 1991 (d) 1993

16. Employment Assurance Scheme (EAS) was started in:
(a) 1990 (b) 1991
(c) 1993 (d) 1994

17. Prime Minister’s Rozgar Yojana was started in:
(a) 1992 (b) 1993
(c) 1994 (d) 1995

18.Ganga Kalyan Yojana was launched in:
(a) 1997 (b) 1998
(c) 1999 (d) 2000

19. Jawahar Gramasamridhi Yojana (JGSY) was started in:
(a) 1997 (b) 1998
(c) 1999 (d) 2002

20. Swarna Jayanti Grama Swarozgar Yojana (SGSY) was started in
(a) 1996 (b) 1998
(c) 2000 (d) 1999

21. Annapoorna Scheme was launched in:
(a) 2000 (b) 2001
(c) 2002 (d) 2003

22. Pradhanmantri Grama Sadak Yojana
was started in:
(a) 1999 (b) 2000
(c) 2001 (d) 2002

23. Sampoorna Grameen Rozgar Yojana (SGRY) was launched in:
(a)1998 (b) 2000
(c) 2001 (d) 2003

24. Valmiki Ambedkar Awaas Yojana was introduced in:
(a) 2001 (b) 2002
(c) 2003 (d) 2004

25. National Rural Employment Guarentee Programme (NREGP) was brought into effect in:
(a) 2002 (b) 2003
(c) 2004 (d) 2005

Answers


1 (d) 2(a) 3 (b) 4 (c) 5(a) 6(b) 7(c) 8(c) 9(a) 10(b) 11(d) 12(a) 13(b) 14(a) 15(d) 16(c) 17(b) 18(a) 19(c) 20(d) 21(a) 22(b) 23(c)24(a) 25(d)

No comments:

Post a comment