gk lokam: Question and answers
Showing posts with label Question and answers. Show all posts
Showing posts with label Question and answers. Show all posts

3 February 2020

English grammar MCQ Kerla PSC|English Grammar Questions|Kerala PSC|Kerala PSC English Grammar Set 5


  English grammar MCQ Kerla PSC|English  Grammar Questions|Kerala PSC|Kerala PSC English Grammar Set 5


In this post, English grammar MCQ Questions are included. These Questions are helpful for any competitive Exams like Kerala PSC,RRB,SSC, and UPSC. Subsribe to this website www.gklokam.in for more updates.


Nutrition and Health MCQ|Nutrition and Health Questions and answers

Nutrition and  Health MCQ|Nutrition and  Health  Questions and answers


Nutrition and  Health 


1.  A  substance  needed by the  body for growth, energy, repair and maintenance  is  called a _______________. 


A:  nutrient  B:  carbohydrate C:  calorie D:  fatty  acid 

Ans:  A 

Banking question and Answers-Economy-Banking Q & A

Banking question and Answers-Economy-Banking Q & A


<![endif]-->

INDUSTRIAL CREDIT AND INVESTMENT CORPORATION OF INDIA (ICICI)


The largest private sector bank in India
Ans : ICICI
First universal bank in India
Ans : ICICI
The first bank in India listed in Newyork stock exchange
Ans : ICICI
ICIC Bank was originally promoted in
Ans : 1994

Indian Economy Question answers|Economics Q & A

Indian Economy Question answers|Economics Q & A



Indian Economy


Father of Modern Economics
Ans : Adam Smith (Scotland)
Laissez - Faire policy is associated with
Ans : Adam Smith
'Wealth of Nation' is the famous book of
Ans : Adam Smith
Study of wealth is called
Ans : Aphnology

24 November 2019

English grammar MCQ Kerla PSC|English Grammar Questions Set 4


 English grammar MCQ Kerla PSC|English  Grammar Questions Set 4

 In this post, English grammar MCQ Questions are included. These Questions are helpful for any competitive Exams like Kerala PSC,RRB,SSC, and UPSC. Subsribe to this website www.gklokam.in for more updates.

English grammar MCQ Kerla PSC|English Grammar Questions Set 3


 English grammar MCQ Kerla PSC|English  Grammar Questions Set 3

 In this post, English grammar MCQ Questions are included. These Questions are helpful for any competitive Exams like Kerala PSC,RRB,SSC, and UPSC. Subsribe to this website www.gklokam.in for more updates.


English grammar MCQ Kerla PSC|English Grammar Questions Set 2


 English grammar MCQ Kerla PSC|English  Grammar Questions Set 2

 In this post, English grammar MCQ Questions are included. These Questions are helpful for any competitive Exams like Kerala PSC,RRB,SSC, and UPSC. Subsribe to this website www.gklokam.in for more updates.

English grammar MCQ Kerla PSC|English Grammar Questions

 English grammar MCQ Kerla PSC|English  Grammar Questions

 In this post, English grammar MCQ Questions are included. These Questions are helpful for any competitive Exams like Kerala PSC,RRB,SSC, and UPSC. Subsribe to this website www.gklokam.in for more updates.

6 November 2019

50 Expected Questions on Indian Polity and Constitution


50 Expected Questions on Indian Polity and Constitution


1. Which Article of the Constitution is related to President’s rule in State?
 356

2. Which State/ Union Territory has the least number of members in its Legislative Assembly? 
Puducherry

25 Expected Questions on Rural Development Programmes


25 Expected Questions on Rural Development Programmes


1. Community Development Programme was introduced in India in:
(a) 1947 (b) 1948
(c) 1950 (d) 1952

2. Small Farmers Development Agency was formed in:
(a) 1971 (b) 1977
(c) 1979 (d) 1982

3. Drought Prone Area Programme was
introduced in:
(a) 1972 (b) 1973
(c) 1975 (d) 1976

4. Command Area Development Programme was launched in:
(a) 1977 (b) 1975
(c) 1974 (d) 1973

5. Marginal Farmers and Agricultural Labourers Development Agency was formed in:
(a) 1975 (b) 1976
(c) 1977 (d) 1978

6. Food For Work Pragramme was started in:
(a) 1976 (b) 1977
(c) 1978 (d) 1979

7. TRYSEM (Training of Rural Youth for Self Employment) was launched in:
(a) 1977 (b) 1978
(c) 1979 (d) 1980

8. National Rural Employment Programme (NREP) was launched in:
(a) 1977 (b) 1979
(c) 1980 (d) 1982

9. Integrated Rural Development Programme (IRDP) was launched in:
(a) 1980 (b) 1982
(c) 1983 (d) 1986

10. Development of Women and Children in rural Area (DWCRA) was launched in:
(a) 1977-78 (b) 1983-84
(c) 1991-92 (d) 1989-90

11. Rural Landless Employment Guarentee Programme (RLEGP) was introduced in:
(a) 1977-78 (b) 1979-80
(c) 1991-92 (d) 1983-84 

12. Indira Awaas Yojana (IAY) was introduced in:
(a) 1985 (b) 1986
(c) 1987 (d) 1988

13. Jawahar Rozgar Yojana (JRY) was
started in:
(a) 1988 (b) 1989
(c) 1990 (d) 1991
14. Nehru Rozgar Yojana (NRY) was started in:
(a) 1989 (b) 1990
(c) 1992 (d) 1994

15. Mahila Samridhi Yojana was introduced in:
(a) 1989 (b) 1990
(c) 1991 (d) 1993

16. Employment Assurance Scheme (EAS) was started in:
(a) 1990 (b) 1991
(c) 1993 (d) 1994

17. Prime Minister’s Rozgar Yojana was started in:
(a) 1992 (b) 1993
(c) 1994 (d) 1995

18.Ganga Kalyan Yojana was launched in:
(a) 1997 (b) 1998
(c) 1999 (d) 2000

19. Jawahar Gramasamridhi Yojana (JGSY) was started in:
(a) 1997 (b) 1998
(c) 1999 (d) 2002

20. Swarna Jayanti Grama Swarozgar Yojana (SGSY) was started in
(a) 1996 (b) 1998
(c) 2000 (d) 1999

21. Annapoorna Scheme was launched in:
(a) 2000 (b) 2001
(c) 2002 (d) 2003

22. Pradhanmantri Grama Sadak Yojana
was started in:
(a) 1999 (b) 2000
(c) 2001 (d) 2002

23. Sampoorna Grameen Rozgar Yojana (SGRY) was launched in:
(a)1998 (b) 2000
(c) 2001 (d) 2003

24. Valmiki Ambedkar Awaas Yojana was introduced in:
(a) 2001 (b) 2002
(c) 2003 (d) 2004

25. National Rural Employment Guarentee Programme (NREGP) was brought into effect in:
(a) 2002 (b) 2003
(c) 2004 (d) 2005

Answers


1 (d) 2(a) 3 (b) 4 (c) 5(a) 6(b) 7(c) 8(c) 9(a) 10(b) 11(d) 12(a) 13(b) 14(a) 15(d) 16(c) 17(b) 18(a) 19(c) 20(d) 21(a) 22(b) 23(c)24(a) 25(d)

25 Expected Questions on History of Rural Development


25 Expected Questions on History of Rural Development


1. Which one of the ancient dynasties was famous for village administration?
(a) Chola (b) Chera
(c) Pallava (d) Pandya

2. Who said ‘India lives in her villages’?
(a) Sardar Patel
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Gandhiji (d) Vinoba Bhave

50 Expected Questions on Mahatma Gandhi PART 2

50 Expected Questions on Mahatma Gandhi PART 2



51. Muhammad Ali Jinnah, the political rival of Mahathma Gandhi, passed away in: 1948

52. The disciple of Gandhiji who started Bhoodan Movement? Vinoba Bhave

53. The first countrywide agitation launched by Gandhiji in India: Non Cooperation movement

50 Expected Questions on Mahatma Gandhi PART 1

50 Expected Questions on Mahatma Gandhi PART 1



1. Gandhiji wrote Hind Swaraj in: 1909

2. Name the leader who last met Gandhiji for about an hour and left
him just few minutes before he was shot dead on January 30, 1948 while on his way to the prayer meeting- Sardar Patel

3. The year of Ahmedabad Mill strike in which Gandhiji observed hunger strike for the first time? 
1918

4. Where the All India Khilafat Conference was held under the
presidentship of Gandhiji? 
Delhi

5. Who was deputed by Gandhiji to lead the anti-tax campaign in Bardoli?
Vallabh Bhai Patel

6. Whom Gandhiji declared as his political heir? 
Jawaharlal Nehru

7. Gandhiji was assassinated at the age of: 79

8. Gandhiji was imprisoned for ...... days in India. 
2089

9. Who was Gokuldas Makanji to Gandhiji? 
Father in law

10. Who was known as the ‘spiritual heir’ of Mahathma Gandhi? Vinoba Bhave

11. Who was selected as the second Satyagrahi when Gandhiji launched individual Satyagraha in 1940?
Jawaharlal Nehru

12. Whom Gandhiji called Rajarshi?
Purushotham Das Tandon

13. Why Gandhiji called for the boycott of the Simon Commission? None of the members were Indians

14. In which year Gandhiji went to South Africa for the first time? 1893

16. In which year Gandhiji decided to return to India from South Africa?
1914

17. In which year Gandhiji started Phoenix settlement near Durban?
1904

18. Gandhiji Visited Sri Narayana Guru? 
1925

19. In which year Mahadev Desai, the private secretary of Gandhiji passed away? 
1944

20. Porbander, the birth place of Gandhiji is famous as the birth place of the which epic charecter? 

Kuchela

21. The capital of which Indian state is named after Gandhiji? Gujarat

22. The date in which Gandhiji violated salt law in Dandi beach: 1930 April 6

23. The father of Gandhiji: Karam Chand Gandhi

24. Gandhi ended his fast in Yervada prison which he started after the Communal Award of Ramsay Mc Donald: Pune Pact

25. Gandhiji got Barrister at Law from: England

26. Gandhiji was assassinated on: 30th January 1948

27. In 1924 Gandhiji became the president of Indian National Congress.The session was held at:
Belgaum

28. In which state the Sevagram Ashram of Mahathma Gandhi is situated?
Maharashtra

29. The grand father of Gandhiji: Uttamchand Gandhi

30. The leader who was born on the birth anniversary of Gandhiji i.e. October 2: Lal Bahadur Shastri

31. The saint who influenced very much the life of Gandhiji: Rai Chand Bhai

32. Which agitation was ended as a result of Gandhi-Irwin Pact? Civil Disobedience movement

33. Who helped Gandhiji to organise the meeting of Indians in Pretoria? 
Tyab Haji Khan

34. In which language Gandhiji started the publication of ‘Navjeevan’?
Gujarati

35. In which year Gandhiji founded Tolstoy Farm in Johannesberg? 1910

36. In which year the first son of Gandhiji was born? 1888

37. The incident which compelled Gandhiji to repeal non-cooperation movement? 
Chauri-Chaura incident

38. The political guru of Gandhiji: Gopala Krishna Gokhale

39. Who was the first editor of Indian Opinion? 
Mansukhlal Nazer

40. Who was the secretary of Mahathma Gandhi after the demise of Mahadev Desai: Pyarelal

41. “The light has gone out, Darkness everywhere” who made this statement when Gandhiji was assassinated?
Jawaharlal Nehru

42. Gandhiji was born on: 2nd October
1869

43. In Chauri Chaura incident the mob attacked: Police Station

44. In which year Kasturba Gandhi passed away? 1944

45. The British king whom Gandhiji visited when he reached London for the Round Table Conference: George V

46. The educational system propounded by Mahathma Gandhi: Nayee Thalim

47. In which year Gandhiji conducted his last Satyagraha? 
1948

48. In which year Gandhiji formed Indian Ambulance Corps during the Boer War? 
1899

49. The first son of Gandhiji: Harilal

50. The headquarters of Navjeevan trust established by Gandhiji in 1929:Ahmedabad