gk lokam: GK
Showing posts with label GK. Show all posts
Showing posts with label GK. Show all posts

26 January 2023

[MCQ]Indian Geography MCQ's with Explanation |Geography of India Questions and Answers

 

Indian Geography MCQ|Geography of India Questions and Answers


1. Which of the following statements are correct?

1. Assam shares a border with Bangladesh and Bhutan.

2. West Bengal shares a border with Bhutan and Nepal.

3. Meghalaya shares a border with Bangladesh and Myanmar.

(a) 1, 2 and 3 (b) 1 and 2

(c) 2 and 3 (d) 1 and 3

2. The Himalayan range is very rich in species diversity. Which one among the following is most appropriate reason for this phenomenon?

(a) It has high rainfall that supports luxuriant vegetative growth

(b) It is a confluence of different bio-geographical

zones.

(c) Exotic and invasive species have not been introduced in this region.

(d) It has less human interference.

3. Which one of the following is correctly matched?

(a) Bauxite – Rajasthan

(b) Copper – Madhya Pradesh

(c) Iron ore – Uttar Pradesh

(d) Mica – Jharkhand

4. Which of the following factors are responsible for the rapid growth of sugar production in south India as compared to north India?

1. Higher per acre field of sugarcane

2. Higher sucrose content of sugarcane

3. Lower labour cost

4. Longer crushing period

(a) 1 and 2 (b) 1, 2 and 3

(c) 1, 3 and 4 (d) 1, 2 and 4

5. Which one of the following is the correct descending order of the three most populous states of India (2011)?

(a) Uttar Pradesh, Maharashtra, Bihar

(b) Maharashtra, Bihar, West Bengal

(c) Uttar Pradesh, Bihar, West Bengal

(d) Uttar Pradesh, West Bengal, Bihar

6. Match List-I with List-II and select the correct

answer from the codes given below:

List-I List-II

(Tribe) (State)

A. Lepcha 1. Madhya Pradesh

B. Malpaharia 2. Rajasthan

C. Gond 3. Sikkim

D. Bhill 4. Jharkhand

Codes :


(a) 3 4 1 2

(b) 3 4 2 1

(c) 4 3 1 2

(d) 1 4 3 2

7. Which one of the following statements is true?

(a) The Tungabhadra Project serves the states of Kerla and Tamil Nadu.

(b) The Kundoh Project lies in Karnataka.

(c) The Salal Project serves the states of Himachal Pradesh.

(d) The Sharavathy Project is located at the Jog falls.

8. Consider the following statements and select the correct answer by using the codes given below:

Assertion (A): There has been some decline

in the growth rate of India’s population in recent years.

Reason (R): According to 2011 census,

about 3/4 of Indian’s population is literate.

Codes:

(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

(b) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A.

(c) A is true, but R is false.

(d) A is false, but R is true.

9. Match List-I with List-II and select the correct

answer from the codes given below:

List-I List-II

(Atomic power plant) (State)

A. Kalpakkam 1. Gujarat

B. Kakrapar 2. Karnataka

C. Kaiga 3. Rajasthan

D. Rawatbhata 4. Tamil Nadu

Codes:


(a) 3 1 4 2

(b) 4 123

(c) 1243

(d) 4321

10. Which of the following pairs is not correctly matched?

(Soil) (State)

(a) Alluvial — Uttar Pradesh

(b) Regur — Maharashtra

(c) Laterite — Punjab

(d) Red and yellow — Chhattisgarh

11. Golden Quadrilateral Project is

(a) Conversion of meter gauge into broad gauge.

(b) Construction of four lane highways joining four metropolises of India.

(c) Joining of four important rivers of north India and south India.

(d) Joining of four important cities of India with air transport.

12. Which one of the following statements is not correct about laterite soils in India?

(a) These soils were first studied by Buchanan.

(b) These are the typical soils of the tropical areas with reasonal rainfall.

(c) These soils are poor in iron but rich in nitrogen.

(d) These are well developed on the summits of the Sahyadris and Eastern Ghats.

13. Which one of following statements is not correct?

(a) Konyak language is the language of Nagaland.

(b) The largest river island is the world is in Assam.

(c) Arunachal Pradesh has the least density of population in India.

(d) The biggest desert of the world is in India.

14. Match List-I with List-II and select the correct

answer from the codes given below:

List-I List-II

(Biosphere reserve) (State)

A. Agasthyamalai 1. Arunachal Pradesh

B. Dibru-Saikhowa 2. Meghalaya

C. Dihong Dibang 3. Kerala

D. Nokrek 4. Assam

Codes:


(a) 1342

(b) 4213

(c) 3124

(d) 3412

15. Consider the following statements and select the correct answer by using the codes given below:

Assertion (A): In South India, semi arid steppe

climate is found in parts of Karnataka plateau.

Reason (R): It lies in rain shadow area of

Sahyadris.

Codes:

(a) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A.

(b) Both A and R are correct, but R is not the correct explanation of A.

(c) A is true, but R is false.

(d) A is false, but R is true.

16. Which of the following are not the examples of shifting cultivation?

Select the correct answer from the codes given below:

1. Ladang 2. Jhum

3. Pondu 4. Fazenda

Codes:

(a) 1 and 4 (b) 3 and 4

(c) 1, 2, and 3 (d) 2 and 4


17. Match List-I with List-II and select the correct

answer using the codes given below:

List-I List-II

(Tributary) (Rivers)

A. Chambal 1. Narmada

B. Sone 2. Yamuna

C. Manas 3. Brahmaputra

Which of the pairs given above is/are correct matched?

(a) 1, 2 and 3 (b) 1 and 3

(c) 2 and 3 (d) 3 only

18. Consider the following areas of forests:

1. Andaman and Nicobar Islands forests.

2. Ilambur tract of Kerala.

3. Low outorop of Garo and Khasi hills.

4. Mikir hills upto 1000 metres.

Which of the above areas have tropical wet evergreen forests?

(a) 1 and 2 (b) 2 and 3

(c) 1, 3 and 4 (d) 1, 2, 3 and 4

19. Which one of the following pairs is not correctly matched?

National Park — State

(a) Kanha National Park — Madhya

Pradesh

(b) Sultanpur National park — Haryana

(c) Ranthambore National park — Gujarat

(d) Bandipur National Park — Karnataka

20. Match List-I with List-II and select the correct

answer from the codes given below:

List-I List-II

(Hill resorts) (State)

A. Dalhousie 1. Jammu and Kashmir

B. Darjeeling 2. Himachal Pradesh

C. Mussoorie 3. West Bengal

D. Pahalgam 4. Uttarakhand

Codes:

Reason (R): Cheap tribal labour is available

in abundance in Assam

Codes:

(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

(b) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A.

(c) A is true, but R is false.

(d) A is false, but R is true.

22. Arrange the following states of India in ascending order of their areal size and select the correct answer from the codes given below:

1. Andhra Pradesh 2. Madhya Pradesh

3. Maharashtra 4. Uttar Pradesh

Codes:

(a) 4, 1, 3, 2 (b) 4, 3, 1, 2

(c) 1, 2, 3, 4 (d) 3, 1, 2, 4

23. Consider the following statements about south-

west monsoon.

1. It occurs from June to September

2. Its direction is north-east to south-west.

3. It gives maximum rainfall as compared to other monsoon.

4. It has no branch.

Of these statement(s) is/are correct?

(a) 1, 2, 3 and 4 (b) 1 and 3

(c) 2, 3 and 4 (d) 2 and 4

24. Interior of the Deccan plateau receives an annual rainfall of less than 60 cm, mainly because

(a) It is a rain shadow zone/region.

(b) It is located parallel to wind direction.

(c) It is away from the coast.

(d) Rain-bearing clouds are absent.

25. Match the following two lists and select the codes given below:

List-I List-II

A. Coal 1. Bhandera

B. Gold  2. Karanpura

C. Mica 3. Hutti

D. Manganese 4. Nellore

(a) 2431

(b) 1324

(c) 2341

(d) 3142


21. Consider the following statements and select the correct answer by using the codes given below:

Assertion (A): Assam is the largest producer of

tea in India.

(a) 1 3 2 4

(b) 2 3 4 1

(c) 3 4 2 1

(d) 2 1 4 3

26. Consider the following statements:

1. As per census 2011, the population growth rate of Nagaland during 2001–2011 was the lowest among the states of India.

2. As per census 2011, the population growth rate of Dadra and Nagar Haveli was the highest among the states of India/Union territory.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only (b) 2 only

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

27. Arrange the following states in the descending order of literacy as per census report of 2011 and select the correct answer from the codes given at the end.

1.

Kerala

2.

Manipur

3.

Tamil Nadu

4.

Himachal Pradesh

Codes:

(a) 1, 4, 3, 2

(b)

4, 1, 3, 2

(c) 2, 4, 1, 3

(d)

1, 2, 3, 4

28. A state in India has the following characteristics:

1. It northern part is arid and semiarid.

2. Its central part produces cotton.

3. Cultivation of cash crops is predominant over food crops.

Which one of the following states has all of the above characteristics?

(a) Andhra Pradesh (b) Gujarat

(c) Karnataka (d) Tamil Nadu

29. As per geological periods the correct sequence of order of the following is

1. Aravalli 2. Himalayas

3. Deccan plateau 4. Eastern Ghat

Codes:

(a) 1, 2, 3, 4 (b) 4, 3, 2, 1

(c) 1, 4, 3, 2 (d) 2, 1, 4, 3

30. Which of the following reasons is responsible for the protests against the Tehri Dam Project?

(a) The vulnerability of the dam region to earthquakes.

(b) The environmental distance caused by the project.

(c) The problem of displacement of the local people.

(d) All of the above

31. Arrange the following languages in decreasing order of their speakers in India.

(a) Hindi, Bengali, Telugu, Marathi, Tamil, Urdu.

(b) Urdu, Tamil, Marathi, Telugu, Bengali, Hindi.

(c) Hindi, Marathi, Bengali, Urdu, Telugu, Tamil.

(d) Hindi, Tamil Telugu, Marathi, Bengali, Urdu.

32. Which one of the following statements is not correct regarding tank irrigation in peninsular India?

(a) Percolation of rainwater is less due to hard rock.

(b) Most of the rivers are seasonal and dry up in summer reason.

(c) Underground water level is higher

(d) Rainwater can be easily stored by constructing tanks.

33. Examine the following statements and select the correct answer using the codes given below:

1. Rihand Dam is on a tributary of the Son river.

2. Hirakund Dam is on the Mahanadi river.

3. Tungabhadra Project is a joint venture of the Andhra Pradesh and Karnataka states.

4. Kosi is known as the ‘Sorrow of Bihar’.

Codes:

(a) 1, 2 and 3 are correct.

(b) 2, 3, and 4 are correct.

(c) 1, 3 and 4 are correct.

(d) 1, 2, 3 and 4 are correct.

34. Consider the following statements and select the correct answer by using the codes given below:

Assertion (A): India enjoys tropical monsoon

climate.

Reason (R): India is located within the

tropics.

Select the correct answer from the following codes:

Codes:

(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

(b) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A.

(c) A is true, but R is false.

(d) A is false, but R is true.


35. Arrange the following mountain ranges from north to south order and select the correct answer from the codes:

1. Dholadhar

2. Ladakh

3. Pirpanjal

4. Zaskar

Codes:

(a) 2, 4, 1, 3 (b) 4, 2, 1, 3

(c) 2, 4, 3, 1 (d) 4, 2, 3, 1

39. Match List-I with List-II and select the correct

answer using the codes given below:

List-I List-II

A. Vikram Sarabhai 1. Bangalore Space Centre

B. SHAR Centre 2. Thumba

C. Space Application 3. Sri Harikota Centre

D. ISRO Satellite 4. Ahmedabad Centre

36. Match List-I with List-II and select the correct

answer from the codes given below:

Codes:

A

B

C

D

List-I List-II

(a) 1

2

3

4

A. Valley town 1. Mussoorie

(b) 2

3

4

1

B. Confluence town 2. Rishikesh

(c) 2

3

1

4

C. Gate town 3. Tehri

(d) 3

2

4

1

D. Ridge town 4. Dehradun

Codes:

A B C D (a) 1 3 2 4

(b) 2 3 4 1

(c) 4 3 2 1

(d) 2 4 3 1

37. Consider the following specific stages of demographic transition associated with economic development:

1. Low birth rate with low death rate.

2. High birth rate with high death rate.

3. High birth rate with low death rate.

Select the correct order of the above stages using the codes given below:

Codes:

(a) 1, 2, 3 (b) 2, 1, 3

(c) 2, 3, 1 (d) 3, 2, 1

38. Which one of the following years is known as the ‘Year of the Great Divide’ with regard to population, after which there has been a continuous and rapid growth in India’s population?

(a) 1911

(b) 1921

(c) 1941

(d) 1951

40. Consider the following statements:

1. In India, natural rubber is produced in southern India only.

2. Among the coffee growing states of India, the lowest average yield per hectare of plucked coffee is in Kerala.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

41. Among the following states, which one has the most suitable climatic conditions for the cultivation of a large variety of orchids with minimum cost of production and can develop an export oriented industry in this field?

(a) Goa

(b) U.P.

(c) M.P

(d) Arunachal Pradesh

42. Which of the following shows the correct geographical spread of the plateaus?

1. Chota Nagpur Plateau – much of Jharkhand, West Bengal and adjacent parts of Orissa, Bihar and Chhattisgarh.


2. Deccan Plateau – Vindhyas to the north and

flanked by the Eastern and Western Ghats.

3. Malwa Plateau – Rajasthan, Madhya Pradesh and Gujarat.

4. Malwa Plateau – Rajasthan, Maharashtra and Gujarat.

(a) 1 and 2 (b) 2 and 3

(c) 3 and 4 (d) 1, 2 and 3

43. Which of the following shows the correct match of India’s natural resource with their world-wide production rank?

(a) Rank 1 - barites and chromites; Rank 2 - iron ore; Rank 3 - mica blocks and mica splitting;

Rank 4 - coal; Rank 5 - bauxite and crude steel

(b) Rank 1 - bauxite and crude steel; Rank 2 - mica blocks and mica splitting; Rank 3 - coal; Rank 4 - barites and chromites; Rank 5 - iron ore

(c) Rank 1 - coal; Rank 2 - mica blocks and mica splitting; Rank 3 - iron ore; Rank 4 - bauxite and crude steel; Rank 5 - barites and chromites

(d) Rank 1 - mica blocks and mica splitting; Rank 2 - barites and chromites; Rank 3 - coal; Rank 4 - iron ore; Rank 5 - bauxite and crude steel

44. Which of the following statements about alluvial soils of India are correct?

1. These are mostly clay soils and form deep cracks during dry season.

2. Usually they are very productive soils.

3. These soils occur at high elevations as well as at low elevations.

4. Many of these soils are deficient in nitrogen,

humus and phosphorus.

(a) 1 and 2 (b) 2 and 4

(c) 1, 3 and 4 (d) 1, 2 and 3

45. Which of the following are aims of scientific deep drilling project in the Koyna intra-plate seismic zone?

1. To provide an opportunity to understand the mechanism of reservoir-triggered earthquakes.

2. To develop measures to prevent earthquake in a stable continental region.

3. To give insights into Deccan volcanism.

4. To provide insights into the mass extinction, thermal structure and state of stress in the lithosphere and geothermal potential of the West Coast Belt as well as the geothermal record of climate change in the region.

Select the answer from the codes given below:

(a) 1, 2, and 3 (b) 2, 3, and 4

(c) 1, 3, and 4 (d) All of the above

46. Which of the following National Park’s uniqueness lies in its man-made lakes and ancient reservoirs, which have merged into the natural system as vital sources of water? It also has a large populaton of panthers, the second largest predators of the forest.

(a) Ranthambore National Park

(b) Bandavgarh National Park

(c) Bharatpur National Park

(d) Kanha National Park

47. Match List-I with List-II and select the correct

answer using the codes given below.

List-I List-II

(Lakes) (States)

A. Loktak 1. Maharashtra

B. Pulicut 2. Jammu-Kashmir

C. Lonar 3. Tamil Nadu

D. Wular 4. Manipur

Codes:

A B C D (a) 4 3 1 2

(b) 3 2 4 1

(c) 2 3 1 4

(d) 1 4 3 2

48. Match List-I with List-II and select the correct

answer using the codes given below the Lists:

List-I List-II

(Tribes) (States)

A. Oraon 1. Kerala

B. Khond 2. Gujarat

C. Chenchu 3. Jharkhand

D. Todai 4. Odisha

Codes:

A B C D (a) 3 4 1 2

(b) 4 3 2 1

(c) 3 2 4 1

(d) 2 1 3 4



49. Consider the following statements and choose the correct codes given below:

1. Jhum cultivation is adopted in North-Eastern

State of India.

2. Jhum cultivation is a process of afforestation.

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

50. Which one among the following is the correct sequence of the rivers from north to south?

(a) Damodar-Brahmani-Mahanadi-Tungabhadra

(b) Damodar-Mahanadi-Brahmani- Tungabhadra

(c) Brahmani-Tungabhadra-Damodar- Mahanadi

(d) Damodar-Brahmani-Tungabhadra- Mahanadi


Answers with Explanations

1. (b) Meghalaya shares border only with Bangladesh.

2. (b) It is a confluence of different biographical zones.

3. (d) Mica–Jharkhand. Jharkhand is large producer of mica. Jharkhand has richest mica belt and accounts for 60% of India’s production in terms of value. Here, mica is found in a belt extending for about 150 km in length and 32 km in width from Gaya district of Bihar to Hazaribagh and Kodarma districts of Jharkhand. Kodarma is a well- known place for mica production in Jharkhand which produces more than 50% of the total mica production in India.

5. (a) Reference-Census 2011

U.P., Maharashtra, Bihar

6. (b) Lepcha – Sikkim Malpaharia – Jharkhand Gond – Rajasthan

Bhill – Madhya Pradesh

7. (d) The Sharavathi Project is located at the Jog falls. The Sharavathi Hydro Electric Project is today the backbone of Karnataka’s power generating arsenal. The Sharavathi Generating Station with its 10 units has an installed capacity of 1035 MW and the Linganamakki Dam Powerhouse with 2 units has an installed capacity of 55 MW. To further tap the potential of the Sharavathi river, KPCL has installed at the Gerusoppa Dam Project, four generating units of 60 MW each, totalling to 240 MW.

8. (a) Because India’s 73% population is literate so we can say the growth of Indian population has been decline in recent years.

9. (b) Kalpakkam–Tamil Nadu. Madras Atomic Power Station is located at Kalpakkam. It has a comprehensive nuclear power production, fuel reprocessing, and waste treatment facility that includes plutonium fuel fabrication for fast breeder reactors (FBRs). It is also India’s first fully indigenously constructed nuclear power station. It has two units of 220 MW capacity each.

Kakrapar – Gujarat. The Kakrapar Atomic Power Station is a nuclear power station in India, which lies in the proximity of the city of Surat in the state of Gujarat. It consists of two 220 MW pressurized water reactors with heavy water as moderator.

Kaiga – Karnataka. Kaiga generating station is a nuclear power generating station situated at Kaiga, near the river Kali, in Uttar Kannada district of Karnataka, India. The plant has been in operation since March 2000 and is operated by the Nuclear Power Corporation of India. It has four units. On 27 November 2010, the Kaiga Atomic Power Station unit 4 of 220 MW capacity became operational

Rawatbhata – Rajasthan. The Rajasthan Atomic Power Station in India is located about 65 kilometres from Kota by way of the Chambal river, approximately 3 kilometres above the dam that holds the Rana Pratap Sagar lake.

10. (c) Hint: Laterite soils prevalent and easy to found in Kerala, Tamil Nadu, etc. in India.

11. (b) Construction of four lane highways joining four metropolises of India. The overall length of the quadrilateral is 5,846 km consisting of four / six lane express highways. The project was estimated to cost INR 600 bn ($13.2bn) but was completed at about half of the estimated costs, at INR 308.58 bn. The whole length of the quadrilateral was operational by January 2012.

12. (c) These soils are poor in iron and rich in nitrogen. Hint: Literite soils are rich in iron and poor in nitrogen.

13. (d) The biggest desert of world is in India. Hint: Biggest desert of the world is in Africa.

14. (d) Agasthyamalai – Kerala. The Agasthyamalai hills also called the Ashambu hills, lie at the extreme southern end of the Western Ghat mountain range along the western side of South India. There are at least 26 peaks over 1,600 metres among these hills.

Dibru-saikhowa – Assam. Dibru-Saikhowa National Park is a national wildlife park in Tinsukia, Assam, India. Dibru-Saikhowa national park is located at about 12 km north of Tinsukia town of Assam covering an area of 350 km2.

Dihang-Dibang – Arunachal Pradesh. Dihang- Dibang or Dehang-Debang is a biosphere reserve constituted under the Man & Biosphere Programme. It is in the Indian state of Arunachal Pradesh.

Nokrek – Meghalaya. Nokrek National Park, or Nokrek Biosphere Reserve, is a national park located approximately 2 km from Tura Peak in West Garo Hills district of Meghalaya, India. UNESCO added this national park to its list of Biosphere Reserves in May 2009.

15. (a) Hint: Due to rain shadow area of Sahyadri, the regions between Karnataka and Andhra Pradesh have become semi-arid.

16. (c) Ladang, Jhum and Pondu are the examples of shifting cultivation. Shifting cultivation is an agricultural system in which a person uses a piece of land, only to abandon or alter the initial use a short time later.

This system often involves clearing of a piece of land followed by several years of wood harvesting or farming until the soil loses fertility.

Once the land becomes inadequate for crop production, it is left to be reclaimed by natural vegetation, or sometimes converted to a different long-term cyclical farming practice.

This system of agriculture is often practised at the level of an individual or family, but sometimes may involve an entire village.

17. (d) Manas is a tributary of Brahmaputra and Chambal and Son are tributary of Yamuna and Ganga respectively.

19. (c) Ranthambore National Park is in Rajasthan. Ranthambore was established as the Sawai Madhopur Game Sanctuary in 1955 by the Government of India and was declared one of the Project Tiger reserves in 1973. Ranthambore became a national park in 1980. In 1984, the adjacent forests were declared the Sawai Man Singh Sanctuary and Keladevi Sanctuary.Ranthambore Wildlife Sanctuary is known for its tigers and is one of the best places in India to see these majestic predators in the jungle. Tigers can be asily spotted even during the daytime.


20. (c) Dalhousie – Himachal Pradesh Darjeeling – West Bengal Mussoorie – Uttarakhand Pahalgam – Jammu and Kashmir

All these are the names of famous hill stations located in these states respectively.

21. (a) Assam tea is a black tea named after the region of its production, Assam, in India. Assam tea is manufactured specifically from the plant Camellia sinensis var. assamica (Masters).

22. (a) Arranged their real size in ascending order –

U.P. – Andhra Pradesh – Maharashtra – Madhya Pradesh.

23. (b) South west monsoon occurs from June to September and gives maximum rainfall as compared to other monsoon. Its direction is south-west.

24. (a) It is a rain shadow zone. A rain shadow is an area of dry land on the leeward side of a mountain.

25. (d) Coal – Karanpura.

Gold – Bhander.

Mica – Nellore Manganese – Hutti

All these are names of mines of different minerals in different places in India.

26. (c) Reference-Census 2011. Final data.

27. (a) Descending order of literacy census report of 2011 – Kerala – Himachal Pradesh – Tamil Nadu – Manipur.

28. (b) Gujarat. The total geographical area of Gujarat is 19,602,400 hectares, of which crops take up 10,630,700 hectares. The three main sources of growth in Gujarat’s agriculture are from cotton production, the rapid growth of high-value foods such as livestock, fruits and vegetables, and from wheat production, which saw an annual average growth rate of 28% between 2000 and 2008.

29. (c) Aravalli – Eastern Ghat – Deccan plateau – Himalaya.

31. (a) Hindi–Bengali–Telugu–Marathi–Tamil–Urdu.

32. (c) Underground water level is less in peninsular region of India and high in north region of India.

34. (c) India is located in the middle of tropic of cancer.

35. (c) North to South – Ladakh – Zaskar – Pirpanjal

– Dholadhar

36. (c) Valley town – Dehradun. Dehradun, a capital city of Uttarakhand situated in the northern part of India. Dehradun is called a beautiful town that is located in the Doon Valley surrounded by the Shivalik hills, a mountain range of the outer Himalayas. The Doon city is world famous for its natural scenic beauty, which includes some visually attractive landscapes and enjoyable climate.

Confluence town – Tehri. Tehri is a beautiful town in the state of Uttarakhand. It is also known as the municipal board of Tehri Garhwal District in Uttarakhand. It is one of the largest districts in Uttarakhand. It is considered as one of the holiest places of the state as it has numerous temples and is located at the confluence of the holy rivers, Ganga and Yamuna.

Gate town – Rishikesh. Rishikesh is called the main gate to heaven as the most holy Char Dham Yatra as specified in Hindu mythology begins from here. The buses and taxies are available at Rishikesh for this Yatra of Badrinath, Kedarnath, Gangotri, and Yamunotri. Rishikesh is a small town, having population of around 80,000 people. It is located very close to Haridwar at a distance of around 15 miles.

Ridge town – Mussoorie. Located on a 15 km long horseshoe ridge with the grand Himalayas as a backdrop, the colonial hill resort of Mussoorie spreads across at a height of 2,005.5 m above sea level. From this vantage point, Mussoorie offers superb scenic view of peaks of the Himalayas in western Garhwal.

38. (b) ‘1921’ is the year of great divide. The year 1921 is taken as the demographic divide for the reason that before this year, the population was not stable, sometimes it increased and at other times it decreased. The growth rate of population was generally low before 1921. But after this year, there has been considerable and continuous increase in the population.


39. (b) Vikram Sarabhai space centre – Thumba SHAR – Sri Harikota

Space application centre – Ahmedabad

ISRO Satellite Centre – Bangalore All these are names of space centers in different places of India, respectively.

40. (a) During 2012-13, India produced 912,200 tons of rubber registering 0.9% rise over the previous financial year.

41. (d) Arunachal Pradesh. Arunachal is endowed with rich variety of orchids found in almost all parts of the state. Number of them are ornamentals with exquisite beauty. The Orchid Society of India (established in 1984) decided to open regional chapters to spread the message of conservation and promotion of orchids throughout the country. The chapter for Arunachal, Assam and Tripura was entrusted to Dr. S. N. Hegde, Orchidologist.

42. (b) The correct geographical spread of the plateaus is as follows:

1. Chota Nagpur Plateau - Jharkhand and adjacent

parts of Odisha, Bihar and Chhattisgarh.

2. Deccan Plateau - Vindhyas to the north and flanked by the Eastern and Western Ghats.

3. Malwa Plateau - Rajasthan, Madhya Pradesh

and Gujarat.

43. (d) India is the world’s biggest producer of mica blocks and mica splittings. India ranks second amongst the world’s largest producers of barites and chromites. India is the third-largest coal producer in the world and ranks fourth in the production of iron ore. It is the fifth-largest producer of bauxite and crude steel.

44. (b) Alluvial soils occur along rivers and represent the soil materials that have been deposited by the rivers during flood. Usually they are very productive soils but many are deficient in nitrogen, humus and phosphorus.

Black soils are mostly clay soils and form deep cracks during dry season. An accumulation of lime is generally noticed of varying depths. They are popularly known as “Black cotton soils” because of their dark brown colour and suitability for growing cotton. These are also known as Indian regurs. These soils are deficient in nitrogen, phosphoric acid and organic matter but rich in calcium, potash and magnesium

45. (c) The objective of the project is to undertake the investigations of 6-8 kilometers in a deep borehole in the Koyna-Warna region of Maharashtra. For past five decade, the earthquakes have been occurring in the restricted area of 20×30 square kilometer, which includes the earthquake of magnitude of 6.3 in December 1967. Koyna–Warna area is the best site in the world, which acts as a natural laboratory to study reservoir-triggered earthquakes. A research laboratory will be set up at Karad as a part of the project, which will serve as the operational center for carrying out the research activities related to seismic, deep drilling, borehole investigations, core analysis and research in associated fields.

46. (a) The Ranthambore National Park, set against the backdrop of the historic 1000-year-old Ranthambore Fort, lies in the area where the ancient ranges of the Vindhyas’ flat-topped hills merge with the sharp ridges of the Aravalis. Ranthambore also has a large populaton of panthers, the second largest predators of the forest. Marsh Crocodiles abound in the lakes and Gharial can be spotted close by in the Chambal River, which also harbors the Gangetic Dolphin. An open jeep safari also affords a glimpse of the spectacular ruins of mosques, tombs, watchtowers and palaces scattered within the park.

50. (a) Damodar (West Bengal, Bihar), Brahamani (Jharkhand), Mahanadi (Odisha), Tungabhadra (Andhra Pradesh) and Karnataka.






28 August 2022

Natural Vegetation| Natural Vegetation of India| Types of natural vegetation in India

 Natural Vegetation| Natural Vegetation of India| Types of natural vegetation in India


What is Natural Vegetation?

Natural Vegetation of India



Natural vegetation refers to a plant community, which

has grown naturally without human aid and has been left undisturbed by humans for a long time. 

24 July 2022

Biodiversity Key Terms| Biodiversity UPSC KAS|Environment and Ecology UPSC notes

 

Biodiversity Key Terms| Biodiversity UPSC KAS|Environment and Ecology UPSC notes


Biodiversity Key Terms| Biodiversity UPSC KAS|Environment and Ecology UPSC notes

3 February 2020

What is Geography? Branches of Geography

 What is Geography? Branches of Geography

 

What is Geography?


Geography is concerned with the description and explanation of the areal differentiation of the earth’s surface. (Richard Hartshorne)

Geography studies the differences of phenomena usually related in different parts
of the earth’s surface.(Hettner)

Environment- What is Natural and Human Environment?



Environment- What is Natural and Human Environment?

Environment



Environment is our basic life support system. It provides the air we breath, the water we drink, the food we eat and the land where we live.

Environment: French word Environer/Environner meaning “neighbourhood”.

Interior of the Earth:What is the earth made up of?



 Interior of the Earth:What is the earth made up of?


The earth, our homeland is a dynamic planet. It is constantly undergoing changes inside and outside. 

what lies in the interior of the earth?

The earth, our homeland is a dynamic planet. It is constantly undergoing changes inside and outside.

Just like an onion, the earth is made up of several concentric layers with one inside another .

6 November 2019

50 Expected Questions on Indian Polity and Constitution


50 Expected Questions on Indian Polity and Constitution


1. Which Article of the Constitution is related to President’s rule in State?
 356

2. Which State/ Union Territory has the least number of members in its Legislative Assembly? 
Puducherry

25 Expected Questions on Rural Development Programmes


25 Expected Questions on Rural Development Programmes


1. Community Development Programme was introduced in India in:
(a) 1947 (b) 1948
(c) 1950 (d) 1952

2. Small Farmers Development Agency was formed in:
(a) 1971 (b) 1977
(c) 1979 (d) 1982

3. Drought Prone Area Programme was
introduced in:
(a) 1972 (b) 1973
(c) 1975 (d) 1976

4. Command Area Development Programme was launched in:
(a) 1977 (b) 1975
(c) 1974 (d) 1973

5. Marginal Farmers and Agricultural Labourers Development Agency was formed in:
(a) 1975 (b) 1976
(c) 1977 (d) 1978

6. Food For Work Pragramme was started in:
(a) 1976 (b) 1977
(c) 1978 (d) 1979

7. TRYSEM (Training of Rural Youth for Self Employment) was launched in:
(a) 1977 (b) 1978
(c) 1979 (d) 1980

8. National Rural Employment Programme (NREP) was launched in:
(a) 1977 (b) 1979
(c) 1980 (d) 1982

9. Integrated Rural Development Programme (IRDP) was launched in:
(a) 1980 (b) 1982
(c) 1983 (d) 1986

10. Development of Women and Children in rural Area (DWCRA) was launched in:
(a) 1977-78 (b) 1983-84
(c) 1991-92 (d) 1989-90

11. Rural Landless Employment Guarentee Programme (RLEGP) was introduced in:
(a) 1977-78 (b) 1979-80
(c) 1991-92 (d) 1983-84 

12. Indira Awaas Yojana (IAY) was introduced in:
(a) 1985 (b) 1986
(c) 1987 (d) 1988

13. Jawahar Rozgar Yojana (JRY) was
started in:
(a) 1988 (b) 1989
(c) 1990 (d) 1991
14. Nehru Rozgar Yojana (NRY) was started in:
(a) 1989 (b) 1990
(c) 1992 (d) 1994

15. Mahila Samridhi Yojana was introduced in:
(a) 1989 (b) 1990
(c) 1991 (d) 1993

16. Employment Assurance Scheme (EAS) was started in:
(a) 1990 (b) 1991
(c) 1993 (d) 1994

17. Prime Minister’s Rozgar Yojana was started in:
(a) 1992 (b) 1993
(c) 1994 (d) 1995

18.Ganga Kalyan Yojana was launched in:
(a) 1997 (b) 1998
(c) 1999 (d) 2000

19. Jawahar Gramasamridhi Yojana (JGSY) was started in:
(a) 1997 (b) 1998
(c) 1999 (d) 2002

20. Swarna Jayanti Grama Swarozgar Yojana (SGSY) was started in
(a) 1996 (b) 1998
(c) 2000 (d) 1999

21. Annapoorna Scheme was launched in:
(a) 2000 (b) 2001
(c) 2002 (d) 2003

22. Pradhanmantri Grama Sadak Yojana
was started in:
(a) 1999 (b) 2000
(c) 2001 (d) 2002

23. Sampoorna Grameen Rozgar Yojana (SGRY) was launched in:
(a)1998 (b) 2000
(c) 2001 (d) 2003

24. Valmiki Ambedkar Awaas Yojana was introduced in:
(a) 2001 (b) 2002
(c) 2003 (d) 2004

25. National Rural Employment Guarentee Programme (NREGP) was brought into effect in:
(a) 2002 (b) 2003
(c) 2004 (d) 2005

Answers


1 (d) 2(a) 3 (b) 4 (c) 5(a) 6(b) 7(c) 8(c) 9(a) 10(b) 11(d) 12(a) 13(b) 14(a) 15(d) 16(c) 17(b) 18(a) 19(c) 20(d) 21(a) 22(b) 23(c)24(a) 25(d)

50 Expected Questions on Mahatma Gandhi PART 2

50 Expected Questions on Mahatma Gandhi PART 2



51. Muhammad Ali Jinnah, the political rival of Mahathma Gandhi, passed away in: 1948

52. The disciple of Gandhiji who started Bhoodan Movement? Vinoba Bhave

53. The first countrywide agitation launched by Gandhiji in India: Non Cooperation movement

50 Expected Questions on Mahatma Gandhi PART 1

50 Expected Questions on Mahatma Gandhi PART 1



1. Gandhiji wrote Hind Swaraj in: 1909

2. Name the leader who last met Gandhiji for about an hour and left
him just few minutes before he was shot dead on January 30, 1948 while on his way to the prayer meeting- Sardar Patel

3. The year of Ahmedabad Mill strike in which Gandhiji observed hunger strike for the first time? 
1918

4. Where the All India Khilafat Conference was held under the
presidentship of Gandhiji? 
Delhi

5. Who was deputed by Gandhiji to lead the anti-tax campaign in Bardoli?
Vallabh Bhai Patel

6. Whom Gandhiji declared as his political heir? 
Jawaharlal Nehru

7. Gandhiji was assassinated at the age of: 79

8. Gandhiji was imprisoned for ...... days in India. 
2089

9. Who was Gokuldas Makanji to Gandhiji? 
Father in law

10. Who was known as the ‘spiritual heir’ of Mahathma Gandhi? Vinoba Bhave

11. Who was selected as the second Satyagrahi when Gandhiji launched individual Satyagraha in 1940?
Jawaharlal Nehru

12. Whom Gandhiji called Rajarshi?
Purushotham Das Tandon

13. Why Gandhiji called for the boycott of the Simon Commission? None of the members were Indians

14. In which year Gandhiji went to South Africa for the first time? 1893

16. In which year Gandhiji decided to return to India from South Africa?
1914

17. In which year Gandhiji started Phoenix settlement near Durban?
1904

18. Gandhiji Visited Sri Narayana Guru? 
1925

19. In which year Mahadev Desai, the private secretary of Gandhiji passed away? 
1944

20. Porbander, the birth place of Gandhiji is famous as the birth place of the which epic charecter? 

Kuchela

21. The capital of which Indian state is named after Gandhiji? Gujarat

22. The date in which Gandhiji violated salt law in Dandi beach: 1930 April 6

23. The father of Gandhiji: Karam Chand Gandhi

24. Gandhi ended his fast in Yervada prison which he started after the Communal Award of Ramsay Mc Donald: Pune Pact

25. Gandhiji got Barrister at Law from: England

26. Gandhiji was assassinated on: 30th January 1948

27. In 1924 Gandhiji became the president of Indian National Congress.The session was held at:
Belgaum

28. In which state the Sevagram Ashram of Mahathma Gandhi is situated?
Maharashtra

29. The grand father of Gandhiji: Uttamchand Gandhi

30. The leader who was born on the birth anniversary of Gandhiji i.e. October 2: Lal Bahadur Shastri

31. The saint who influenced very much the life of Gandhiji: Rai Chand Bhai

32. Which agitation was ended as a result of Gandhi-Irwin Pact? Civil Disobedience movement

33. Who helped Gandhiji to organise the meeting of Indians in Pretoria? 
Tyab Haji Khan

34. In which language Gandhiji started the publication of ‘Navjeevan’?
Gujarati

35. In which year Gandhiji founded Tolstoy Farm in Johannesberg? 1910

36. In which year the first son of Gandhiji was born? 1888

37. The incident which compelled Gandhiji to repeal non-cooperation movement? 
Chauri-Chaura incident

38. The political guru of Gandhiji: Gopala Krishna Gokhale

39. Who was the first editor of Indian Opinion? 
Mansukhlal Nazer

40. Who was the secretary of Mahathma Gandhi after the demise of Mahadev Desai: Pyarelal

41. “The light has gone out, Darkness everywhere” who made this statement when Gandhiji was assassinated?
Jawaharlal Nehru

42. Gandhiji was born on: 2nd October
1869

43. In Chauri Chaura incident the mob attacked: Police Station

44. In which year Kasturba Gandhi passed away? 1944

45. The British king whom Gandhiji visited when he reached London for the Round Table Conference: George V

46. The educational system propounded by Mahathma Gandhi: Nayee Thalim

47. In which year Gandhiji conducted his last Satyagraha? 
1948

48. In which year Gandhiji formed Indian Ambulance Corps during the Boer War? 
1899

49. The first son of Gandhiji: Harilal

50. The headquarters of Navjeevan trust established by Gandhiji in 1929:Ahmedabad